Mavi Kalem
Mavi Kalem, 1999 Marmara depreminde bir araya gelen gönüllüler tarafından 2000 yılında kuruldu. Gönüllülüğün bir yaşam biçmi olarak yaygınlaştırılmasını, paylaşma ve dayanışma ile hayatın iyileştirilmesini hedefliyor.
Kadın bakış açısı ile kadın hakları, sağlık hakları, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, başlıklarında kadın ve kız çocuğu güçlendirmeyi, bilginin yaygınlaştırılmasını ve savunuculuk alanının genişletilmesini hedefleyen toplum temelli ve hak odaklı çalışmalar yürütüyor.
Mavi kalem yerel ve ulusal alanlarda çalışıyor. Kadın hakları ve kadın sağlığı hakları, Çocuk hakları ve çocuk koruma, Afet ve acil durumlar için uluslararası yardım standartlarının yaygınlaştırılması alanlarında hizmet veriyor. Hedef grup kitlesi kadınlar gençler ve çocuklardan oluşuyor.
Şu anda İstanbul’da Fatih ve Zeytinburnu bölgelerinde 2019 yılından itibaren ise Adana ve Kocaeli illerinde Proje Ofisleri açıldı. Adana Projeler Ofisi’nde Güçlendirme, Kocaeli ve İstanbul ofislerinde Koruma ve Güçlendirme üzerine çalışmalar gerçekleştiriliyor.
Mültecilere Yönelik Çalışmalar
- Genç Kızları Güçlendirme Projesi (2016) Mavi Kalem tarafından geliştirilen “Bedenlerimiz Biziz “ atölyeleri gerçekleştirdi.
- Malala fonu ile Suriyeli kızların eğitime katılımlarının ve devamlılıklarının desteklenmesini hedefleyen Suriyeli Kız Çocuklarının Eğitime Kazandırılması ve Savunuculuk Projesi (2017 – 2018)’nde 192 çocuğa erişim sağladı.
- IMC (International Medical Corps)’un desteklediği Kızlar Güçleniyor Projesi, 12 – 18 yaşlarında Türkiyeli ve Suriyeli genç kızlar ile Suriyeli kızların eğitime katılımlarını desteklemek, yerel halkla ilişkilerini güçlendirmek ve sosyal uyumlarını desteklemek amacıyla gerçekleşen atölye ve etkinliklerden oluşuyor. Genç Kızları Güçlendirme modüllerinin Arapça çevirisi ve kültürel adaptasyonuna uygun olarak hazırlandı.
- Malala Fonunun desteklediği Suriyeli Çocukların Eğitimi İçin Model Oluşturma Projesi (Mart 2018 – Mart 2019), 10-14 yaş aralığındaki Suriyeli çocuklar, eğitimciler, politik aktörler ve karar alıcılar ile Suriyeli öğrencilerle çalışan 252 öğretmenle, özellikle ortaöğretime katılım konusundaki sorunları anlamak için 10 okulda (5 GEM ve 5 resmi okul) yüz yüze görüşme sağlanarak gerçekleştirildi. Özellikle insani krizden etkilenen çocukların eğitimine yönelik psiko-sosyal destek ve sosyal duygusal öğrenmeye dayanan INEE PSS (Acil Durumlarda Eğitim için Kurumlar Arası Ağ Psiko-Sosyal Destek) Rehberliği El Kitabı Adaptasyonu
- UNHCR’ın desteklediği Çocuk Koruma Projesi’nde (1 Ocak – 31 Aralık 2018), Suriyeli ve Suriyeli olmayan; şiddete, sömürüye, istismara ve ihmale uğrayan sığınmacı çocukların maruz kaldığı risklerden korunması ve güçlendirilmesi, çocuk evliliği çocuk işçilik gibi temel çocuk koruma risk grubunda bulunan çocukların tanımlanması ve uygun koruma hizmetlerine erişimlerinin sağlanması amaçlanıyor.
- İstanbul’da Zeytinburnu/Fatih ilçelerinde 2019 yılından itibaren ve Kocaeli’nde koruma ve güçlendirme ve Adana ofisimiz de ise güçlendirme çalışmaları uygulanıyor.
İletişim Bilgileri
Adres : Yavuz Sultan Selim Mahallesi Cibali Caddesi No:31 Fatih/ İstanbul
Telefon : 0212 635 38 35
GSM : 0537 334 33 68
E-Mail : mavikalem@mavikalem.org
Telefon
(+90) 530 692 47 49
Bir İZ Derneği MüşterekProje Ofisi
Büyük Hendek Cad. Şişhane Sok. Şişhane İş Merkezi No:3/5 İstanbul
bilgi@birizdernegi.org