Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği
Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD), İngilizce adı Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants (ASAM) bağımsız, tarafsız ve kâr amacı gütmeyen bir dernek olarak, Türkiye’de yaşayan mülteci ve sığınmacılara yardım etmek amacıyla 1995 yılında Ankara’da kuruldu.
O günden bu yana mülteci ve sığınmacıların hak ve hizmetlere erişimleri konusunda sosyal ve hukuki destek veren, psiko-sosyal destek hizmeti sunan, sosyal uyum amacıyla çeşitli atölye çalışmaları ve etkinlikler düzenleyen SGDD, bugün 47 ilde 83 ofis ve 1700’ü aşkın çalışanı ile (sosyal çalışmacı, koruma sorumlusu, saha çalışanı, sağlık eğitmeni, aile danışmanı, mobil takımlar, psikolog, tercüman, avukat, uyum uzmanı, engelli uzmanı, dil ve beceri eğitmenleri, gönüllüler ve idari kadro) ile sahada psiko-sosyal destek ve sosyal-hukuki danışmanlık veriyor, mültecilere yönelik sosyal uyum ve beceri geliştirici faaliyetler düzenliyor. 2016 yılında Yunanistan Atina temsilciliği açılmış olup, bu yıl içerisinde Brüksel’de bir yurtdışı temsilciliği daha açılacaktır.
SGDD, dil, din, cinsiyet, ırk ve siyasi görüş ayrımı gözetmeksizin tüm sığınmacı ve mültecilere hizmet sunuyor. Suriyeliler, Afganlar, Iraklılar, İranlılar ve Somalililer çoğunlukta olmak üzere 50’yi aşkın uyruktaki sığınmacı ve mültecilere danışmanlık veriyor.
SGDD, bünyesinde çalışan sosyal çalışmacılar, psikologlar, sağlık eğitmenleri, tercümanlar, avukatlar, uyum uzmanları, engelli uzmanları, dil ve beceri eğitmenleri, gönüllüler ve mobil saha ekipleri ile beraber yerel otoriteler, Birleşmiş Milletler ve diğer sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak mülteci ve sığınmacıların hak ve hizmetlere erişimini kolaylaştırmayı ve temel ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlamayı amaçlıyor.
SGDD, ayrıca mülteci ve sığınmacılara ilişkin toplumsal farkındalığı artırmak ve bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları arasındaki iş birliği ve iletişimi güçlendirmek amacıyla da uluslararası ve ulusal düzeyde toplantılar ve konferanslar gerçekleştiriyor.
Mültecilere Yönelik Çalışmalar
SGDD – ASAM, Türkiye genelindeki mülteci ve sığınmacılara ücretsiz sosyal ve hukuki danışmanlık ile psiko-sosyal destek sağlarken, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ndeki (BMMYK) dosya süreçlerini takip etme konusunda da destek oluyor. Aynı zamanda mülteci ve sığınmacıların dil bariyerini aşmaları konusunda tercüman desteği sağlarken koruma mekanizmalarını da güçlendirmek amacıyla yerel otoriteler ve sivil toplum kuruluşları ile temaslarda bulunuyor.
SGDD; Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Aydın ve Muğla’daki ofisleri başta olmak üzere, Türkiye’den Avrupa’ya düzensiz sınır geçişleriyle paralel olarak artan sorunlara çözüm geliştirmek, düzensiz göç sırasında tespit edilen veya kurtarılan kişilerin temel ihtiyaçlarını karşılamalarına destek olmak, sığınma hakkına erişimlerinde danışmanlık vermek gibi alanlarda da faaliyet gösteriyor.
2017 ve 2018 yıllarında toplam 1.009.558 sığınmacı ve mülteci, SGDD ofislerine gelerek toplamda 2.189.399 danışmanlık aldı. Faydalanıcıların %51’ini kadın ve kız çocukları oluşturdu.
SGDD çalışmalarını, Avrupa Birliği, UNHCR, UNICEF, UNFPA, WHO, UN Women, ILO, GIZ başta olmak üzere uluslararası kuruluşlar ve MSD, Microsoft gibi özel sektör temsilcileri ile iş birliği geliştirerek devam ediyor.
İletişim Bilgileri
Merkez : Aşağı Dikmen Mah. Galip Erdem Cad. No: 42 Çankaya/ANKARA
Telefon : 0312 427 55 83 / 0312 212 60 12 / 0312 212 60 13
E-mail : sgdd@sgdd.org.tr / info@sgdd-asam.org
Telefon
(+90) 530 692 47 49
Bir İZ Derneği MüşterekProje Ofisi
Büyük Hendek Cad. Şişhane Sok. Şişhane İş Merkezi No:3/5 İstanbul
bilgi@birizdernegi.org