Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı
Geniş ve dinamik bir STK olan Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC), felaket ve sıkıntı yaşayan insanların, özellikle de dünya nüfusunun en dezavantajlı kesiminin hayatlarını iyileştirmeye katkıda bulunmak isteyen bir avuç idealist işadamı tarafından kuruldu.
IBC’nin kuruluşu, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (UN-WFP) ile 1999 senesinin Nisan ayında Arnavutluk’ta gerçekleştirilen işbirliğine dayanıyor. Bu işbirliği kapsamında, Arnavutluk’taki binlerce Kosovalıyı barındıran mülteci kamplarında fırınlar kuruldu ve 3 ay süre ile günlük ekmek dağıtım programı gerçekleştirildi. NATO’nun Kosova’yı kontrol altında almasının hemen ardından, bu program Kosova’nın Ferizaj, Djakova, Priştina ve Mitrovicha şehirlerinde yıkılmış olan 64 yerel fırının ekmek üretimini desteklemek üzere genişletildi ve geri dönenlere günde 300 bin ekmek dağıtımı ile devam etti. Kosova’da çalışılan süre içerisinde, çeşitli uluslararası yardım organizasyonları ile temasa geçti ve birçok başarılı çalışmalara tanık olundu. Ülkemizde benzeri insani yardım faaliyetleri yürüten kurumların yeterli sayıda olmaması, gerek yurtdışında ve gerekse ülkemizde, uluslararası kuruluşlarla birlikte çalışabilecek bir oluşumu kurma kararını cesaretlendirdi. Böylelikle, Hilal’in yeniden doğuşu ve mavinin barış ve huzuru temsil etmesinden esinlenilerek, Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı’nın kuruluş kararı alındı.
17 Ağustos 1999’da Kocaeli’nde ve 12 Kasım 1999’da Düzce meydana gelen iki yıkıcı deprem, Vakfın resmi kuruluş çalışmalarının ertelenmesine neden oldu. Öte yandan, 2000 Ocak ayında sona eren Kosova programı ile edinilen uluslararası sivil toplum çevresi ve tecrübeler, henüz kurumsal bir Vakıf kimliği olmamasına rağmen, çadır kentlerde sıcak yemek dağıtımı, hastanelere sağlık ekipmanı sağlanması gibi birçok farklı yardım faaliyetinin gerçekleştirilmesine olanak sağladı. 2000 senesinin Mayıs ayında resmi girişimler tekrar başlatıldı ve 8 Kasım 2000’de Türk kanunları uyarınca 4820 sicil numarası ile Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı kuruldu.
IBC, 20 yılı aşkın bir süredir, milliyet, etnik, din, inanış, dil, siyasi görüş, cinsiyet, yaş, cinsel yönelim, genetik veya fiziksel özelliklere bakmaksızın, tüm insanların yaşadıkları sıkıntıları hafifletmek, açlığı ve cahilliği gidermeye katkıda bulunmak için çalışıyor. Yerel olduğu kadar uluslararası alanda da etkinliğini artırma amacıyla, IBC 2003 senesinin Nisan ayında merkezi Cenevre’de bulunan ICVA-Uluslararası Gönüllü Kuruluşlar Birliğine üye oldu ve 2006 senesinin Mart ayında yapılan 13. Genel Kurulda bu birliğin yönetim kuruluna seçildi. Öte yandan, diğer sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde ECOSOC’un ve alt kuruluşlarının çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nde Özel Danışmanlık Statüsü için başvurdu. Ekonomik ve Sosyal Konsey (ECOSOC) uluslararası ekonomik ve sosyal meseleleri tartışmak, Birleşmiş Milletler Sistemi ve Üye Ülkelere ekonomik ve sosyal politika önerileri üretmek amacıyla merkezi bir forum işlevi görüyor. IBC’nin “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi Özel Danışmanlık Statüsü” 2006 senesinin Temmuz ayında onaylandı. 2018 Yılından itibaren vakıf merkezinde ve uygulama sahalarında gerçekleştirilen bağımsız denetimler sonucu dünyada uluslararası bir ölçüt kabul edilen Temel İnsani Standartlar Sertifikası (CHS) almaya hak kazanan dünyada 18. ; Türkiye’de ise ilk ve tek sivil toplum kuruluşudur.
Mültecilere Yönelik Çalışmalar
Eğitim & Koruma
Çocuk Dostu Alanlar – İstanbul, Kilis, Gaziantep
Toplum Merkezleri – İstanbul, Kilis, Gaziantep
Kadın Destek Merkezi – Kilis
Çocuk Karavanları – İstanbul, Kilis
Bilgilendirme Merkezleri – İstanbul, Konya, Bursa
Gençlik Gelişim Merkezi – İstanbul
Acil Durum Yardımı
Gıda & Giyecek Yardımı – Türkiye, Suriye, Yemen, Somali, Irak
Toplumsal Kalkınma
İş Karşılığı Nakit Yardımı – İstanbul (Küçükçekmece & Sultanbeyli)
Rehabilitasyon
Tıbbi & Sağlık Malzemesi Dağıtımı – Kuzey Suriye, Yemen, Şanlıurfa, Kilis, İstanbul, Bursa, Konya, Gaziantep
Kaynaklar
İletişim Bilgileri
Merkez : Bağdat Caddesi Dorsan Apt No:467/9 Suadiye Kadıköy İSTANBUL
Telefon : 0216 384 14 86
E-mail : info@ibc.org
Telefon
(+90) 530 692 47 49
Bir İZ Derneği MüşterekProje Ofisi
Büyük Hendek Cad. Şişhane Sok. Şişhane İş Merkezi No:3/5 İstanbul
bilgi@birizdernegi.org